Posetioci online : 15
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 21.Jan.2020

sve što ste hteli da znate
zanimljivosti - 16.07.2015
Branjem biljaka u BiH zaradite do 14.000 evra mesečno!

U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 evra", kaže profesor nezir Tanović. Profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović kazao je za da na planinama i u šumama Bosne i Hercegovine svake godine propadne samoniklih gljiva, lekovitog bilja i bobičastog voća u vrednosti od oko 360 miliona maraka (oko 180 miliona evra).
Profesor Tanović smatra da svaki nezaposleni čovek u Bosni i Hercegovini može, tokom letnje i jesenje sezone, da zaradi solidnu platu upravo sakupljajući samonikle plodove u šumama.
"U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 evra", kaže Tanović dodajući da se za mesec dana branja pečuraka može da se zaradi oko 1.500 evra. "U 2002. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrednosti od oko tri miliona KM. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 miliona. Međutim, iako je napredak evidentan, još ne možemo da budemo zadovoljni. Jer, to je tek oko deset odsto od onoga što raste širom planina i šuma u BiH", kaže Tanović.
On dodaje da su šume u BiH jedna velika fabrika, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na hiljade radnika. Tanović kaže da BiH još nema uređen sistem kontrole samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih firmi u zemlji, ali da i uprkos tome, sakupljači nemaju problema sa plasmanom robe. I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: Branjem biljaka u BiH zaradite do 14.000 evra mesečno!
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash