Posetioci online : 116
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 23.Feb.2019

sve što ste hteli da znate
događaji - 20.09.2013
Misterija zvana duga!

Duga nastaje kada svetlost prolazi kroz kapljice u atmosferi, a krivljenje svetlosti rezultira poznatim šarenim lukom. Ali, tu nije kraj, postoji još interesantnih stvari koje bi trebalo da znamo. Recimo, znate li da dve osobe nikada ne vide istu dugu?!
Duge se retko viđaju noću: Duge se najčešće viđaju tokom jutra ili večeri. Kako bi stvorila dugu, svetlost mora da udari kapljicu pod uglom od 42 stepena. To se neće desiti ukoliko je ugao Sunca viši od 42 stepena. Duge se mogu pojaviti i tokom noći: Međutim, duge koje se pojavljuju noću nazivaju se mesečevim dugama. Ovo ima smisla pošto zraci koji se prelamaju dolaze od refleksije Meseca. Dve osobe nikada ne vide istu dugu: Svetlost koja se odbija od određenih kapljica za dugu koju vidite, to čini pod potpuno drugačijim uglom za nekoga drugog i tako stvara poptuno drugačiji prikaz. To je zato što dve osobe ne mogu da budu na istom mestu u isto vreme kako bi videle istu dugu.
Nikada ne možete da dođete do kraja duge: Čini se da se duga pomera kako se i vi pomerate, to je zato što svetlo koje formira dugu to čini sa specifične razdaljine i pod specifičnim uglom u odnosu na posmatrača. To znači da će razdaljina između vas i duge uvek biti ista. Ne možemo da vidimo sve boje duge: Pored tih 7 klasičnih boja, dugu sačinjava znatno veći broj boja, zapravo više od milion njih. Mnoge od tih boja nisu vidljive ljudskom oku.
Moguće su duple ili trostruke duge: Moguće je videti više od jedne duge u isto vreme kada svetlost počinje da se odbija unutar kapljice i tako se deli u svoje boje. Kada se ovo desi unutar kapljice dva puta, dobijamo duplu dugu, kada se desi tri puta onda dobijamo trostruku dugu. Možemo da učinimo da duga nestane: Sudeći po magazinu Discovery, polarizovane naočare za sunce mogu da blokiraju dugu zato što se premazane slojem vertikalno poređanim molekulima a svetlo se od vode reflektuje horizontalno.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: Misterija zvana duga!
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash