Posetioci online : 12
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 23.Feb.2019

sve što ste hteli da znate
UKUPNO: 244 PLANETA
NEVEROVATNO: ID dobila Tojota džipove od Amerike!
Američki politikolozi iz Instituta za mir i prosperitet Ron Pol odgovorili su na pitanje zašto pripadnici Islamske države masovno koriste terenska vozila japanskog proizvođača Tojota. Oni su došli do zaključka da su američki Stejt Department i britanska vlada dali ove džipove ekstremistima. Činjenica je da su američki i britanski vlasti Tojotine džipove dali „Slobodnoj sirijskoj vojsci“, koja je povela građanski rat protiv vlade Bašara Al Asada. Vašington je ranije uputio zvaničan zahtev japanskom automobilskom gigantu tražeći da se objasni odakle te mašine, u takvoj količini, u rukama ID-a. Predstavnici proizvođača automobila su odgovorili da oni ne znaju kako su njihovi džipovi dospeli u posed islamista. U svojoj studiji politikolozi se oslanjaju na podatke američkog radija „Public Radio International“, koji je u 2014. godini objavio intervju sa savetnikom Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga Oubai Šahbandarom, kao i novine „Independent“. U tom intervjuu, on je rekao da je američki Stejt department nastavio slanje pomoći sirijskim pobunjenicima, uključujući 43 pikapa marke Tojota. Želje „Slobodne sirijske armije“ bili su „Land Cruiser“ i pikap „Hilux“. U britanskom izdanju „Independent“, 2013. godine objavio je članak pod naslovom „Razotkrivanje: šta je Zapad dao pobunjenicima iz Sirije“. U članku se kaže da je Vlada Velike Britanije uputila pomoć pobunjenicina iz opozicije u iznosu od 8 miliona funti. To uključuje pet vozila opremljenih balističkom zaštite, 20 kompleta oklopnih vozila, četiri kamiona, šest džipova, pet kamioneta. Na osnovu gore navedenog, Institut za mir i prosperitet Ron Pol je zaključio je da je tajna desetina identičnih, potpuno novih Tojota vozila su u Siriji, obelodanjena. Vlasti SAD i Velike Britanije isporučile su opremu teroristuma Islamske države.
OBAMA ODGOVORIO: Rusi su slabići, a ne lideri!
VAŠINGTON – Vojna misija predsednika Rusije Vladimira Putina u Siriji znak je slabosti Rusije, a ne njenog liderstva, rekao je američki predsednik Barak Obama u emisiji „60 minuta” televizije Si-Bi-Es (CBS). Rusija je primorana da podrži posrnuli režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, svog jedinog saveznika u regionu, smatra Obama. Voditelj Stiv Kroft pitao je Obamu da li potez Rusije, koja je pokrenula vojnu akciju na Bliskom istoku prvi put nakon Drugog svetskog rata, dovodi u pitanje liderstvo SAD u rešavanju problema u Siriji, s obzirom na tvrdnje da ruski avioni bombarduju protivnike Asadovog režima, koji imaju podršku SAD? Obama je rekao da je „Sirija jedini saveznik Rusije u tom regionu. Umesto da može da računa na podršku Sirije i da zadrži bazu koju ima u toj zemlji, predsednik Rusije šalje svoje snage, svoju vojsku da bi održao na vlasti svog jedinog saveznika”. Na komentar Krofta da Putin time ipak dovodi u pitanje liderstvo SAD, Obama je rekao: „Ukoliko smatraš da je uništavanje sopstvene ekonomije i slanje vojske da bi održao na vlasti jedinog saveznika znak liderstva, onda mi imamo različitu definiciju liderstva”.
PESKOV IMAM PORUKU ZA OBAMU:Nije liderstvo delo, nego borba protiv Islamske države!
MOSKVA – Portparol Putinovog kabineta, Dmitri Peskov, prokomentarisao je izjavu američkog predsednika Baraka Obame da „vojna akcija u Siriji nije izraz ruskog liderstva, nego ruske slabosti“, rekavši da „nije u liderstvu delo, nego u borbi protiv ID“. „Najveći broj analiza u drugim zemljama su dijametralno suprotne stanovištima američkog predsednika.“ – kaže Peskov. Peskov je istakao da Rusija smatra da nije poenta u liderstvu, nego u borbi protiv Islamske države i dodao da „ruske vazdušne operacije za cilj imaju da očuvaju Siriji kao jedinstvenu državu“. Podsećamo, Obama je, u televizijskoj emisiji „60 minuta“, rekao da „vojna akcija u Siriji nije odraz liderstva Rusije, nego slabosti Rusije“.
FRAPANTNI PREOKRET: EU ublažila sankcije Rusiji!
MOSKVA – Evropska unija isključila je iz programa sankcija Rusiji komponente raketnog goriva, neophodne za realizaciju evropskih kosmičkih programa, kao i za lansiranje satelita proizvedenih u evropskim zemljama, objavljeno je u petak u zvaničnom glasilu Evropske unije. U skladu s tim materijalima, reč je o hidrazinu i njegovim derivatima – asimetričnom dimetil-hidrazinu (heptil) i monometil-hidrazinu. Hidrazin se primenjuje u raketnoj tehnici i koristi se u mnogim raketama-nosačima, među kojima su i ruski „protoni“ i francuske „arijane“. Od Vašingtona ka Moskvi Ovaj iskorak je bio očekivan, jer je tema „ukidanja sankcija Rusiji“ aktuelizovana. Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, izjavio je nešto ranije da „Vašington ima svoje, a Evropska Unija svoje interese u saradnji sa Rusijom“. Otopljavanje odnosa između Rusije i Evropske Unije se sve više kristališe kao put oko kojeg se postiže konsenzus na teritoriji cele Evrope. Infrastruktura evroatlantizma se urušava i slika sveta se dramatično menja. Evropska Unija želi da sebe učini nezavisnijom u odnosu na Vašington. Evropski političari se okreću stvaranju zdravijih odnosa sa Rusijom.
STRES U EVROPSKOM PARLAMENTU: Merkleova tvrdi da je Oland izdao Evropu!
BRISEL – Prilikom posete Evropskom parlamentu nemačke kancelarke, Angele Merkel i francuskog predsednika, Fransoa Olanda, desio se skandal. Naime, prilikom obraćanja Angele Merkel u Evropskom Parlamentu došlo je do širenja transparenta na kojem piše „Merkelova, Olande: Vi ste izdali Evropu!“. Transparent su raširili pripadnici mađarske partije „Jobik“, odnosno, Kristina Morvai i Zoltan Balco, članovi partije „Jobik“ i poslanici u EP, ustali su i podigli raširen transparent sa ovim natpisom. Predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, reagovao je, pozivajući se na primenu zakona i pravila EP, te je tada transparent spušten, piše portal RusVesna. Podsećamo, mađarska partija „Jobik“ ima poziciju treće najjače stranke u Mađarskoj. Važi za „desničarsku organizaciju“. U Srbiji je ova organizacija poznata po pokušajima mađarskih fašista da prave svoje događaje u Vojvodini. Politika „mađarske Vojvodine“ dovođena je u vezu sa „Jobikom“. Naši mediji su pisali da iza pokušaja organizovanja protesta mađarskih fašista na teritoriji Vojvodine stoji upravo „Jobik“. „Jobik“ je antiglobalistička, ali i pored toga što ih mnogi smatraju „fašističkom“ organizacijom zbog držanja nekih stavova iz njihove Hitlerovske prošlosti, „Jobik“ su dobrim delom i proruska organizacija. Imaju dobru saradnju sa ruskom političkom scenom i slažu se na nivou spoljne politike sa predstavnicima tvrdih ruskih struja poput Međunarodnog evroazijskog pokreta koji predvodi najveći živi ruski filozof Aleksandar Geljevič Dugin. U Mađarskoj podržavaju oštre političke poteze mađarskih vlasti po pitanju izbegličkog talasa.
SLOM ZAPADNE DOMINACIJE: Indija pravi korak ka Evroazijskom Savezu!
MOSKVA / NjU DELHI – Muhanbaji Kundarija, ministar poljoprivrede Indije, rekao je da bi zona slobodne trgovine sa Evroazijskim ekonomskim savezom značila potpuno nove ekonomske horizonte za Indiju. "Indija veoma puno želi da postigne dogovor o zoni slobodne trgovine sa evroazijskim blokom.“ – kaže Kundarija. Podsećamo, u junu su otpočeli pregovori na temu zone slobodne trgovine između Indije i članica Evroazijskog ekonomskog saveza tokom međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. „Mi smo već formirali radnu grupu. Trenutno radimo na rešavanju svih pitanja.“ – kaže ministar Kundarija, objašnjavajući da očekuje uskoro rezultate svih dosadašnjih pregovora. Pored Indije, tu su i Turska, Iran, Mongolija, Egipat, Azerbejdžan, Vijetnam i ceo niz drugih zemalja koje su izrazile želju da pojačaju ekonomsko-trgovinske odnose i uspostave nove okvire ekonomske saradnje sa Evroazijskim ekonomskim savezom. Okretanje velikih giganata poput Indije prema Rusiji je sve što Bela kuća ne želi da vidi. Dominacija Rusije na globalnom polju se očitava u svim sferama, a ovakvi geopolitički istupi velikih zemalja i svetskih sila dodatno marginalizuju ulogu Vašingtona u kreiranju savremene politike i ekonomije u svetu.
POČETAK PREOKRETA: Ruski obaveštajci razotkrili strategiju Bele kuće!
MOSKVA – Ključni zadaci SAD u dugoročnoj perspektivi jesu suprotstavljanje integraciji zemalja Centralne Azije, kao i opkoljavanje Rusije i Kine mrežom lojalnih režima i zona napetosti, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Igor Sergun. U dugoročnoj perspektivi, ključni zadaci SAD jesu sprečavanje političko-ekonomskih integracionih procesa u Centralnoazijskom regionu i opkoljavanje Rusije i Kine, kao potencijalnih protivnika, mrežom prijateljskih i Americi lojalnih režima i zona napetosti“, rekao je Sergun tokom konferencije o Avganistanu. Prema mišljenju generala, SAD su svesne da će se situacija u Avganistanu munjevito pogoršati u slučaju potpunog povlačenja koalicione vojske iz zemlje. „Bez obzira na izjave o tome da će se uskoro povući iz Avganistana, SAD preduzimaju mere za očuvanje svog vojnog prisustva u dugoročnoj perspektivi“, naglasio je on. General je podsetio da su u ovom trenutku na avganistanskoj teritoriji raspoređene dve međunarodne strukture — misija NATO-a za vojni trening „Odlučna podrška“ i formacija multinacionalnih snaga. „Bez obzira na dugo oružano prisustvo u Avganistanu, američki vojnici i njihovi partneri u koaliciji nisu uspeli čak ni da se približe postavljenim ciljevima“, konstatovao je Sergun. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje „prepuštaju Avganistance složenim unutarpolitičkim problemima, razorenoj ekonomiji, nerazvijenoj socijalnoj sferi, višestruko povećanim prometom narkotika“.
Kina sa Rusijom spremna da počiste Islamsku državu!
Osim što ISIL napada iz vauduha, Vladimir Putin je nedavno u Siriju poslao i najelitnije jedinice ruske vojske. Međutim, čini se da će pravi problemi za Islamsku državu tek da počnu. Naime, nagađa se da će se Rusiji u Siriji pridružiti i Kineska narodna oslobodilačka armija, piše britanski Ekspres. Prema izvorima iz sirijske vojske, Kina bi Rusiji trebalo da se pridružite „u nekoliko narednih nedelja“ a službeni Peking već neko vreme zagovara „koordinisani odgovor“ na sve veću terorističku pretnju. „Svet ne može sebi da priušti da skrštenih ruku gleda šta se događa u Siriji. Moramo ujedinjeno da delujemo protiv nasilnih ekstremističkih ideologija“, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pred Savetom bezbednosti UN-a. Upravo se Vang Ji prošle nedelje susreo s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom posle čega su izjavili kako se „slažu oko brojnih međunarodnih problema“.
Šta mislite ko je sledeći: Saudijska Arabija ili Tur...? Rusija razara ID...Kurdi za nezavisnost!
Geopolitička situacija je mnogo drugačija danas nego što je bila pre nekoliko meseci. Ne postoji normalan scenario u kome bi Rusija ikada odlučila da lansira prvi udar, ali ipak, sadašnja distribucija snaga ukazuje da je stekla sigurnu stratešku prednost Stvaranje “Koalicije pravednika” (Rusija, Iran, Irak, Sirija) sastavni je deo Novog Bliskog istoka po ruskom modelu, procesa koje može imati važne geopolitičke posledice na trošne geopolitičke stubove Saudijske Arabije i Turske. Određena ideološka sinergija novog saveza i njen uticaj na Kurde i Liban, u svetlu Novog hladnog rata čini ovaj savez američkim vojnim neprijateljem broj 1, pošto je to jedina sila koja je u stanju da uzvrati i blokira uticaj SAD i njenih vazala na ključnim geografskim tačkama Bliskog istoka. Uspesi saveza izazivaju jezu kod Saudijaca, jer gledaju kako njihovi saveznici nestaju na korist rivalskog Irana. Ovogodišnji Rusko-saudijski diplomatski pregovori iza zatvorenih vrata su verovatno trebali da obezbede Rijadu časno povlačenje iz Sirije, Predlog je zvučao dobro, ali su Saudijci pokušali da odigraju dvostruku igru terajući svoje susede saveznike u "arapskom NATO-u" da snose veći deo tereta brutalnog kopnenog rata u Jemenu, dok su mislili da će izdejstvovati neku dodatnu korist oklevanjem da opozovu svoje marionete iz Sirije. To se pokazala kao velika greška u proračunu, jer su te snage sada samo u toku jedne nedelje desetkovane, što je režim u Rijadu bukvalno dovelo do panike.
NEDAJU KORDINATE: Zapadne zemlje odbile saradnju, i pored toga Ruski avioni su razneli bazu u šumi, podzemna skrovišta, kampove!
MOSKVA – Ruska avijacija je u noći na 8. oktobar izvela 22 borbena leta i nanela udare po 27 objekata terorista na teritoriji Sirije, uključujući njihova utvrđena skrovišta, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. Prema njegovim rečima, bombarderi Su-25 i Su-34 napali su osam uporišta ekstremista u provinciji Homs i u „paljbi su potpuno uništeni utvrđeni objekti ekstremista“. Avioni su, takođe, naneli udare na 11 lokacija kampova za obuku ekstremista „Islamske države“ (ID) u provincijama Hama i Raka, dodao je on. Konašenko je rekao da su aviobombama za probijanje betona pogođena podzemna skrovišta esktremista u oblasti naselja Arafit i Salma, kao i da je nekoliko aviona Su-25 uništilo jednu bazu ID skrivenu u šumi, prenela je RIA Novosti. Prema rečima portparola ruskog Ministarstva odbrane, to ministarstvo za sada bezuspešno traži od Zapada koordinate ID u Siriji. „Danas se obratimo – dajte nam koordinate objekata ID. Odgovor je muk ili odbijanje“, kazao je Konašenko. On je dodao da zapadne kolege ne odgovaraju ni na zahteve Rusije za kontakte sa umerenom sirijskom opozicijom, zbog čega se nameće zaključak da je ona „fantomska“, a Zapad predstavlja kao da je podržava.
< 1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 > >>
ukupno: 25 strana
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash