Posetioci online : 111
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 07.Jun.2020

sve što ste hteli da znate
zanimljivosti - 23.02.2017
"Blagosloveni oblak" nad planinom Tavor

Svake godine misteriozni oblak se spušta na pravoslavni manastir na vrh planine Tavor, gde se Isus Hrist preobrazio pred apostolima, ali meteorolozi nemaju odgovor za to! Misteriozna planina Tavor Sergej Mirov, koji u ime radne grupe Saborne bogoslovske komisije učestvuje u istraživanju ruskih i izraelskih meteorologa, kaže da su naučnici zaključili da takva magla ne može da se formira na tako suvom vazduhu i temperaturi. Nazvali su ga "blagosloveni oblak" i spušta se samo na području pravoslavnog manastira. Tokom praznične službe nad vernicima se rasprši upadljiva sfera, a zatim se oblak pojavi nad krstom crkve Preobraženja, koji potom raste i spušta se na vernike, prekrivajući ih i izlivajući na njih životvornu vlagu. Već u 4. veku carica Jelena Ravnoapostolna sagradila je hram u čast Preobraženja Gospoda na planini Tavor. Na kraju 11. veka krstaši su, kada su pokorili nekadašnju jevrejsku provinciju Palestinu, pronašli nekoliko hramova i manastira na Tavoru i pretvorili ih u rimokatoličke.
U Moskvi se čuva sveto kamenje s Tavora U Rusiji se takođe nalazi spomen na slavno preobraženje Gospoda na planini Tavor. U moskovskoj crkvi Svih žalosnih i u crkvi u selu Novospaskij, koje se nalazi u Dedenevu, moskovskoj provinciji, čuva se davno doneto kamenje s Tavora.
Pobedom Saracena nad Palestinom na kraju 12. veka, svetinje na Tavoru bile su uništene. Dugo je ova sveta planina bila nenaseljena i samo su na dan Preobraženja pravoslavci i katolici obavljali crkvene službe na ruševinama hramova. Godine 1849. patrijarh Kiril II Jerusalimski je počeo da se zalaže za dobijanje dozvole od turske vlade da se izgradi hram na Tavoru. Odluka je sprovedena tek 1860. godine, kada je hram izgrađen na ruševinama drevne grčke crkve. Iznad vrata hrama je natpis na grčkom jeziku: "Na drevnim ruševinama na planini Tavor sagrađen je sveti hram posvećen Preobraženju Gospoda i Spasa našega. Hram je izgrađen pod okriljem patrijarha Kirila II Jerusalimskog, a o trošku bratstva Svetog groba Gospodnjeg."
M.N.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: "Blagosloveni oblak" nad planinom Tavor
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash