Posetioci online : 118
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 17.Jul.2018

sve što ste hteli da znate
hrana - 03.11.2015
OPREZ: Salama opasna, a slanina prepuna otrova!

Salama koja se prodaje u Srbiji najviše sadrži tzv. mašinski separisano meso (MSM), kao i ostatke antibiotika, hormona, koksidiostatika i teških metala... U slaninu, pečenicu i šunku ubrizgava se salamura koja je puna aditiva i emulgatora koji su veoma štetni. U salamama ima svega, osim mesa! One se proizvode od najgoreg mesnog otpada, iznutrica, njuški, repova, kože, mlevenih kostiju, sojinog brašna, raznih veštačkih boja i aditiva. Nažalost, ni slanina, pečenica i šunka nisu ništa boljeg kvaliteta jer proizvođači i u njih ubrizgavaju najstrašnije otrove!
Ubiće nas aditivi Doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić kaže za Informer da se proizvodi koji se u EU koriste isključivo kao hrana za životinje kod nas pakuju kao salame za ljudsku ishranu. - Ako neko prodaje salamu po ceni manjoj od 200 dinara za kilogram, jasno je da u njoj nema ni trunke mesa! U salami najviše ima tzv. mašinski separisanog mesa (MSM), odnosno samlevenih šija, trtica i leđa sa kostima, kao i ostataka antibiotika, hormona, koksidiostatika i teških metala. Natrpali su živinski, svinjski i goveđi MSM, a kriju podatak da je goveđi MSM zabranjen u celom svetu zbog bolesti "ludih krava" - upozorava Stojšić.
Prema njegovim rečima, u Srbiju je od početka ove godine uvezeno 5,7 miliona kilograma MSM, iako svi znaju da je mašinski separisano meso najgori mesni škart. - Širok je spektar problema i bolesti koje izazivaju aditivi i emulgatori koji se trpaju u naše mesne prerađevine! Koksidiostatici su jako opasni, oštećuju štitnu žlezdu i kod dece i kod odraslih. Antibiotici koji se ubacuju u stočnu hranu deponuju se u životinjskim kostima i mišićima. Kada čovek pojede to meso, postaje otporan na određene vrste bakterija, zbog čega često u bolnicama imamo slučajeve sepse - objašnjava Stojšić.
On dalje dodaje da zbog hormona u stočnoj hrani devojčice prerano ulaze u pubertet, a žene dobijaju karcinom dojke, jajnika i materice. Stojšić naglašava i da su nesavesni proizvođači, nažalost, uspeli da upropaste i stare srpske specijalitete, poput slanine, šunke i pečenice, kojima su se nekada dičili srpski domaćini. - U slaninu, pečenicu i šunku ubrizgava se takozvana salamura koja je puna aditiva i emulgatora koji su veoma štetni po zdravlje! Ali kada se ovako "našpricana" slanina ispeče, teža je barem za 30 odsto, što im je i cilj - ističe dr Stojšić. Perfidna obmana On upozorava i da proizvođači u Srbiji na još jedan perfidan način varaju potrošače. - Na deklaraciji uopšte ne navode količinu štetnih aditiva i emulgatora! A tu ima svega i svačega. Recimo, emulgatori soje se uvoze i oni su od genetski modifikovane soje, koja je opasna po zdravlje. I što je najstrašnije! Kod nas se zdravstveno ispravnim smatra svaki proizvod u kome nema bakterija, a toleriše se prisustvo svih ovih hemikalija opasnih po život - kaže Stojšić.
Kako navodi, ljudi na ovim prostorima su vekovima jeli meso i nisu imali bolesti sve dok nije uznapredovala zapadna tehnologija njegove prerade. I nutricionista Jovana Srejić ističe za Informer da su meso i mesne prerađevine u Srbiji upropastili GMO proizvodi i druga veštačka hrana koja se daje domaćim životinjama. - U cilju što veće zarade, proizvođači u ove proizvode dodaju štetne hemikalije koje produžavaju njihovu trajnost i poboljšavaju ukus, miris i boju. To im omogućava da bez problema koriste najnekvalitetnije meso - smatra Jovana Srejić. Prema njenim rečima, roštilj ne bi bio štetan da se naše životinje hrane prirodnom hranom.
SALAMA Sastojci: meso svinja, voda, masno i vezivno tkivo, mehaničko separisano pileće meso 15%, proteini soje, mehanički separisano meso svinja i junadi, kuhinjska so, vlakna soje, regulator kiselosti natrijum-acetat, začini i ekstrakti začina, dekstroza, pojačivač arome-mononatrijum glutaminat, boja košenila, šećer, konzervans natrijum nitrit. Sadrži stabilizatore (difosfat, trifosfat, polifosfat) i antioksidans (natrijum-eritorbat i eritorbinske kiseline) PILEĆE VIRŠLE Sastojci: mehanički separisano pileće meso 41%, voda, masno tkivo, pileća prsa bez kozice 11%, modifikovani skrob, proteini soje, kuhinjska so, začini i ekstrakti začina, regulator kiselosti natrijum-acetat, zgušnjivač ksantan-guma, dekstroza, pojačivač arome mononatrijum-glutaminat, boja košenila. Šećer, konzervans natrijum nitrit. Sadrži stabilizatore (difosfate, trifosfate i polifosfate), antioksidans (natrijum-eritorbinska kiselina)
JETRENA PAŠTETA Sastojci: masno i vezivno tkivo, supa, svinjska jetra najmanje 10%, svinjsko meso, proteini soje, začini, kuhinjska so, emulgujuća so (E 450, E 451, 452), pojačivač arome (E621), antioksidans (E300), konzervans (E250).
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: OPREZ: Salama opasna, a slanina prepuna otrova!
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash