Posetioci online : 110
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 19.Jul.2019

sve što ste hteli da znate
stil - 23.06.2015

Preterano korišćenje tableta vitamina E, beta-karotena i folne kiseline povećava rizik od dobijanja raka za čak 56 odsto, pokazala svetska studija. BEOGRAD - Osobe koje uzimaju suplemente i vitamine u tabletama u dozama većim od preporučenih u većoj su opasnost da dobiju kancer i bolesti srca, upozorio je dr Tim Bajers, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za rak. Naši onkolozi slažu se sa ovom tvrdnjom i ističu da je mnogo zdravije unositi vitamine hranom nego u tabletama.
Više štete nego koristi - Ljudi najčešće piju tablete vitamina E, beta-karotena i folne kiseline, ali postoje dokazi da oni koji preteraju sa ovim suplementima povećavaju rizik za dobijanje raka za čak 56 odsto. Zaključak je da dodaci vitamina nanose više štete nego koristi i pored opasnosti od dobijanja raka povećavaju rizik i za bolesti srca. Među onim vitaminima koji se najčešće koriste u tabletama, a mogu biti kobni su vitamin E, beta-karoten i folna kiselina - objasnio je dr Bajers na osnovu studije koja je urađena na više hiljada pacijenata koji su 10 godina koristili suplemente. Klinički farmakolog u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije dr Siniša Radulović potvrdio je za Kurir da nekontrolisano uzimanje suplemenata može da bude opasno, naročito u kombinaciji sa drugim faktorima rizika. - Pored ove, urađena je još jedna vrlo ozbiljna studija u kojoj su pušači, pored tog faktora rizika, koristili i veće količine selena u tabletama. Ispostavilo se da je veliki procenat njih dobio karcinom debelog creva. Zaključak struke je da je do toga došlo zbog kombinacije pušenja sa selenom. S toga važno je ne preterivati i uzimati samo propisane doze vitamina - kaže dr Radulović i dodaje da je važno slušati savete i preporuke lekara.
Ključ je pravilna ishrana - Međutim, zašto insistirati na veštačkom kad se sve to može nadoknaditi kroz zdravu ishranu. Voće i povrće ima dovoljno vitamina, toliko da je uz pravilnu ishranu nepotrebno bilo šta dodavati - kaže dr Radulović. U Ministarstvu zdravlja juče nismo dobili odgovore na pitanja da li su im poznati rezultati ovih istraživanja i da li će doneti neku preporuku u vezi s tim. BOLESTI Avitaminoza je bolest uzrokovana dugoročnim i potpunim nedostatkom vitamina. Posledice su narušavanje funkcija nervnog sistema, neuobičajeni pokreti, gubitak refleksa, smanjenje mišićne mase i drugo. Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina ili nedovoljna apsorpcija vitamina. Simptomi su opšta slabost, nespecifičan umor, razdražljivost, gubitak apetita. Hipervitaminoza je naziv za višak vitamina u organizmu. Kada se oni nagomilaju, mogu izazvati ozbiljne poremećaje: oboljenje bubrega, srca, kostiju. RIZICI Oni koji preteruju s beta-karotenom za 20 odsto povećavaju rizik za dobijanje bolesti srca, raka pluća i drugih kancera. Prevelike doze vitamina E u tabletama povećavaju stopu rizika za dobijanje raka prostate. Previše folne kiseline u formi suplementa može uticati na stvaranje opasnih polipa.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash