Posetioci online : 110
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 21.Oct.2020

sve što ste hteli da znate
szona - 07.04.2015

U Srbiji su postojala verovanja u mnoga mitološka bića, a u neka se veruje i danas. U koje mitove i legende vi verujete? Verovanja u mitološka bića i danas su se zadržala u mnogim krajevima Srbije. Neka su doživela i svetsku slavu i izašla iz okvira Slovenske mitologije, poput vampira. U nekim krajevima Srbije verovanja u ova bića postoje i dalje, a pojedini tvrde da su imali susrete s čudnim i neobjašnjivim stvorenjima. Postojanje ovih kreatura nikad nije naučno potvrđeno, ali i dalje žive u raznim pričama, mitovima i legendama.
Ovo su neka mitološka bića u koja se u Srbiji verovalo, a u neka se i dalje veruje. 1. Šumska majka
Ona je ženski šumski demon, gospodarica i čuvar šuma. Opisana je kao lepa žena, razvijenih grudi, raspletene kose s dugim crnim noktima. Smatra se da u susretu s ljudima nije nanosila zlo i da je bila dobra. Međutim, šumska majka se mogla javiti i kao stara, ružna žena s velikim zubima. Bila je pohotljiva i volela je da zavodi lepe, mlade ljude, najčešće u šumi i mlinovima. Smatra se zaštitinicom novorođenčadi, ali ih često i napada. Najčešće izaziva plač i nesanicu kod dece. 2. Baba Jaga Veštica koja leti na džinovskoj metli. Otima i jede malu decu i živi u kolibi koja je napravljena od ljudskih i životinjskih kostiju. Brojni toponimi koji u sebi sadrže ovo ime ukazuju na postojanje kulta ovog bića, kao na primer – Babin Zub, Babino polje ili Babušnica. U nekim pričama nju su ljudi tražili zbog njene mudrosti, mada su takve priče retke.
3. Vampir Vampir je mitološko biće koje preživljava tako što se hrani životnom energijom, uglavnom ljudskom krvlju. Vampirom se smatrao duh umrlog ili leš koga je oživeo zao duh ili đavo. Iako su priče o vampirima zabeležene u svim delovima sveta, izraz vampir postao je čest tek od 18. veka kada su vampirske legende bile česte na Balkanu i istočnoj Evropi. Zanimljivo je i to da je vampir jedina reč u srpskom jeziku koja je opšteprihvaćena u jezicima širom sveta.
4. German U Srbiji, German je bio demon atmosferskih pojava koji donosi vremenske nepogode – oluje, kiše i grad. Od običaja poznate su razne varijante sahranjivanja lutke Germana. Lutka je često bila pravljena od gline sa istaknutim genitalijama. Sahranjivanje Germana se obično radilo kad bi nastupila velika suša. Ove običaje su najčešće izvodile devojke, čest je bio slučaj da se zahtevalo da one budu device
5. Mora Zli duh koji luta noću, sedi na grudima zaspalih i siše im krv. Verovalo se da postaje od ženskog deteta rođenog u krvavoj košuljici ili od devojke koja se povezala s đavolom. Pojavljuje se u vidu raznih predmeta kao što su na primer, dlake i slamke, a može se provući kroz ključaonicu. Mora je dolazio u snu i mučio ljude. Zato se govori da kada neko teško i loše spava, ima noćne more. Verovanja u Moru bila su rasprostranjena u Zapadnoj Srbiji.
6. Avet Često čujemo pogrdne izraze: “Beži odavde avetinjo!” ili “Ružan si kao avet!”. Ovim mitološkim bićem smatrale su se prerano umrle osobe, samoubice i grešnici. Najčešće su se viđale noću u vreme Nekrštenih dana. Pri susretu s ljudima izazivali su strah. Štitili su se belim lukom od njih.
7. Domovik Kućni duh. Često zamišljan kao starac s krznenim omotočem koji živi u kutku kuće brinući se o kući i stoci. Nekad se zamišlja i u vidu psa, medveda ili zmije. Ako mu se ne poklanja određena pažnja on napušta kuću i prouzrokuje razne bolesti stoke ili smrt domaćina. U komentarima ispod teksta možete podeliti s nama da li i u koja mitološka bića vi verujete. I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
Danijela 21.10.2020
Bas je stravicno, da li to sve zaista postoji? Brrr . . . sva se jezim!
Preporučujem (670) 326 Ne Preporučujem (344)
ODGOVOR NA KOMENTAR - REPLIKA
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash