Posetioci online : 111
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 21.Sep.2020

sve što ste hteli da znate
zonax - 27.06.2015

Poreklo vode na Zemlji je uvek aktuelno pitanje među naučnicima, a novi nalazi za komete 67P nudi nove konkretne odgovore na to pitanje. Otkad je misija Roseta uspela da sustigne kometu 67P Čurjumov Gerasimenko, naučnici su čekali da pristignu nalazi vode, kako bi mogli da je uporede sa vodom na Zemlji, o čijem poreklu se vode brojne debate.
Sada, kada su rezultati pristigli, izgleda da komete više nisu glavni osumnjičeni za nastanak vode na planeti Zemlji, jer se nalazi sa komete ne poklapaju sa nalazima sa Zemlje. Naučnici sada imaju nove osumnjičene, a to su asteriodi, mada neki još uvek ne žele da tako lako otpišu komete.
Naučnicima je jako bilo bitno da dobiju uzorke vode sa komete, kako bi mogli da uporede odnose vodonika i deuterijuma, tačnije vodonika sa jednim neutronom viška. Ovaj element formira takozvanu lakšu ili težu vodu, koja se znatno duže zadržava u istom sastavu, pa se više informacije može dobiti iz iste.
Ideja naučnika je da se prikupi što više dokaza sa asteroida i kometa i da se tako otkrije odakle voda sa Zemlje vodi poreklo. Odnos vodonika i deuterijuma do sada je pronađen na 11 nebeskih tela, ali se za sada samo jedan poklapa sa Zemljom, a to je kometa 103P Hartli 2.
Nakon svih ovih otkrića, naučnici su sve više počeli da se okreću ideji da su zapravo asteroidi ti koji su doneli vodi na našu planetu, jer su određeni meteoriti koji su dolazili sa asteroida imali isti odnos vodonika i deuterijuma kao Zemlja. Međutim, još se ni komete ne mogu isključiti, jer ovo nisu konkretni nalazi, već nalazi isparenja vode oko komete.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash