Posetioci online : 123
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 23.Feb.2019

sve što ste hteli da znate
stil - 27.06.2015

Ideju za „tromb gard“ Stefan je dobio kada su njegovom ocu Jovanu otkrivena dva tromba u nozi. Roditelji su platili kotizaciju za njegov rad u visini od 7.600 evra, ali za Stefanov put nije bilo novaca… Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lovesensa Humanost, ljubav prema nauci i želja da pomogne svom ocu, postakli su mladog naučnika da osmisli patent koji kada se ubaci u krvni sud, razbija tromb i na taj način sprečava fatalne posledice... Stefan Velja, maturant novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj", postao je vlasnik zlatne medalje za izum „tromb gard", kojim se takmičio na festivalu pronalazača „Eureka", od 13. do 15. novembra 2014. godine u Briselu.
Njegov patent za razbijanje tromba u organizmu, prezentovan na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija, pobedio je u žestokoj konkurenciji više od 40 inovatora u oblasti zaštite zdravlja. Još pomalo zbunjen i iznenađen činjenicom da je sada osvajač glavne nagrade, simpatični Velja stidljivo otkriva da, ipak, nije imao preterano velika očekivanja i da ga je vest iz Brisela silno obradovala.
- Najsrećniji bih bio kada bi ovaj patent počeo da se primenjuje u lečenju pacijenata sa kardiovaskularnim problemima i time bude spaseno mnogo života - kaže Velja, dodajući da je na ideji „tromb garda" radio šest meseci. - Uveren sam da u Srbiji ima puno dobrih stručnjaka, koji bi mogli da rade na njegovom usavršavanju.
Objašnjavajući princip rada svog izuma, registrovanog u nacionalnom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, mladi Novosađanin predočava da je zadatak „tromb garda", kada se ubaci u krvni sud, da zaustavi i razbije tromb i spreči fatalne posledice. Veljin pronalazak je veličine stenta, ima električni čip, a sama osnova je od plastike, dok je mreža od legure nitanola. Na ideju da se upusti u pronalazačku avanturu, maturant specijalnog matematičkog smera čuvene Jovine gimnazije, kako kaže došao kada su njegovom ocu Jovanu otkrivena dva tromba u nozi. U glavi mu se vrzmalo nekoliko ideja, ali se odlučio za ovu, pobedničku. - Razgovarao sam sa nekoliko kardiologa i oni su mi objasnili neke korisne stvari iz medicine - priča naš sagovornik. - Mnogo su mi pomogli i drugari iz razreda i prijatelji, kojima sam pričao o svojim idejama da načinim patent, i sve njihove sugestije i mišljenja sam veoma uvažavao. To mi je, kao i podrška porodice, puno značilo.
Bez prevelikih očekivanja, ali sa potajnom nadom da će „tromb gard" privući pažnju, mladi Novosađanin je u Brisel poslao svoj genijalni rad, zajedno sa plakatom, koji je dizajnirala mama Tanja. Platili su kotizaciju 7.600 evra za festival, ali za odlazak na svetsku smotru pronalazača nisu imali novca. Kada je prošle subote zazvonio telefon u stanu Veljinih, a predstavnik „Eureke" za Balkan saopštio da je Stefan upravo dobio prvu nagradu, njegova mama nije mogla da poveruje. Stefanu, koji je bio u školi, odmah je poslala SMS poruku na koju je odgovorio sa tri upitnika. Mladi pronalazač osim Zlatne medalje u Briselu, dobio je i Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza, i zasad je najmlađi vlasnik tog priznanja. Novosadskom maturantu je nagradu dodelilo i rumunsko Ministarstvo za razvoj i inovacije, kao i moskovski Institut za inovacije. U šestočlanoj ekipi Srbije na juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici pre tri godine bio je i Stefan Velja, tada učenik prvog razreda, a sa velikog takmičenja se vratio sa bronzanom medaljom.
Pogledajte video i intervju sa Stefanom - dole ispod ovog teksta:
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash