Posetioci online : 18
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 23.Feb.2019

sve što ste hteli da znate
stil - 27.06.2015

U Srbiji nije moguće kupiti limun, pomorandžu ili mandarinu koja nije prskana pesticidom imazalilom. Prodavci na pijacama nezadovoljni su jer je prodaja limuna znatno opala otkako se u medijima pojavila informacija da je kora limuna opasna. Iako se prvobitno tvrdilo da je prskan samo limun iz Turske, istina je da ista opasnost vreba i od onog iz Grčke ili Argentine. Naime, svaki limun u Srbiji prskan je imazalilom, koji može biti kancerogen.
-Sporni pesticid je dozvoljen za korišćenje, a prska se kora da se na njoj ne bi razvilo nešto i da bi ostala duže svežija. Imazalil se uglavnom zadržava u kori, a obaveza je da se pri prodaji istakne da se kora ne treba koristiti u ishrani. Ovo nije ništa novo i odavno se limun, mandarine i pomorandže prskaju ovim pesticidom. On nije u grupi jako otrovnih supstanci, niti će se desiti nešto akutno ako ga unesete - kaže Vesna Pantić Palibrk, načelnica beogradske Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, napominjući da učestala upotreba povećava rizik od kancera.
Imazalil prilikom svakodnevne upotrebe može biti kancerogen! Istraživanja u Americi pokazuju da su deca osetljivija na ovu supstancu. Ukoliko se pravilno prska, imazilil se zadržava u kori, ali ne prelazi na plod. Imazalil u velikim količinama kod male dece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, dok kod odraslih loše utiče na reproduktivne organe.
U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je sve pod kontrolom i da se redovno vrše analize uvezenog voća, dok stručnjaci preporučuju da se nakon ceđenja limuna obavezno operu ruke, kao i da se kora ne renda u kolače i jela. Isto važi i za koru pomorandže, a trebalo bi izbegavati i komade limuna u sokovima.
Sićušne deklaracije Iako je obaveza da se pored limuna istakne da kora ne sme da se koristi u ishrani, to u Srbiji nije slučaj. Reporteri „Blica“ obišli su nekoliko prodavnica, i deklaracije ili nisu istaknute ili su jedva vidljive. Isti slučaj zatekli smo i na pijacama. - I kod nas se prodaje prskani limun, ali je to istaknuto odmah pored cene i vidljivo je - kaže Milanka Kors iz Bremena u Nemačkoj. Male deklaracije sa sićušnim slovima su razlog zašto većina građana Srbije nije upoznata sa ovom činjenicom.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash