Posetioci online : 15
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 23.Feb.2019

sve što ste hteli da znate
stil - 30.06.2015

Japanski naučnici u januaru prvi u svetu uspeli da naprave tkivo bubrega i koren kose iz matičnih ćelija. Ovi uspesi mogli bi da eliminišu potrebu za transplantacijom bubrega i pruže najbolje rešenje za problem ćelavosti. Tim istraživača Univerziteta „Kjoto" saopštio je da je prvi u svetu uspeo da napravi tkivo bubrega iz iPS ćelija, vrste matičnih ćelija koje mogu da se preobraze u bilo koje ljudsko tkivo.
Stručnjaci koje je predvodio doktor Kenđi Osafune, kroz seriju eksperimenata, uspeli su da najpre uzgaje ćelije bubrežnog tkiva i onda pomoću njih stvore deo urinarnog kanala bubrega. To bi u budućnosti moglo da znači da više neće biti potrebe za transplantacijom kod pacijenata čiji su bubrezi izgubili funkciju, jer bi bolesni organi mogli da budu regenerisani upotrebom matičnih ćelija.
Istraživački tim deo je Centra za iPS ćelije Univerziteta „Kjoto" kojim rukovodi profesor Šinja Jamanaka, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.
Taj centar trenutno uživa veliku pažnju medija u Japanu i označen je kao jedan od prioriteta japanske vlade u finansiranju nauke. Zahvaljujući tome, stručnjaci Centra od februara počinju rad na otvaranju banke iPS ćelija, kako bi se stvorila adekvatna rezerva takvih ćelija, veoma teških za uzgajanje i obezbedila redovna pomoć hitnim medicinskim slučajevima i stalno snabdevanje istraživačkih laboratorija. Matične ćelije sposobne za razvoj u različite tipove ljudskog tkiva najlakše se dobijaju iz ljudskog embriona, ali je taj postupak izazivao velike etičke probleme u vezi sa mogućnošću da tek začeti organizam u majčinoj utrobi bude oštećen pri njihovoj ekstrakciji.
Naučnici su stoga razvili nove tehnologije za kultivaciju tih ćelija iz ćelija kože ili krvi odraslih ljudi, ali taj proces zahteva mnogo vremena i često se završava neuspehom, pa je broj matičnih ćelija dostupan za medicinski tretman ograničen. Banka ćelija Univerziteta „Kjoto" biće razvijena iz belih krvnih zrnaca dobrovoljnih davalaca i predstavljaće rešenje za taj problem, jer će omogućiti konstantno snabdevanje medicinskih i istraživačkih institucija u zemlji iPS ćelijama najvišeg kvaliteta, odnosno pouzdanosti. To bi trebalo i da znatno smanji cenu terapije matičnim ćelijama.
Konkretan primer važnosti ovakve banke jeste i činjenica da je gotovo istovremeno sa probojem u regeneraciji bubrega u Japanu prošle nedelje objavljena vest da je istraživački tim Univerziteta "Keio" u Tokiju, koristeći upravo matične ćelije kultivisane u pomenutom centru u Kjotu, uspeo da stvori koren kose. Iako je i do sada bilo moguće delimično rešiti problem ćelavosti presađivanjem korena dlake sa drugih telova tela, broj i gustina dlake su bili ograničeni.
Taj nedostatak će u budućnosti, zahvaljujući i radu japanskih naučnika, verovatno zauvek biti uklonjen upotrebom matičnih ćelija za regeneraciju kose, pa će i oni muškarci koji su potpuno izgubili kosu moći da nađu savršeno rešenje za svoje muke. I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu:
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash